Het recreatieve fietsroutenetwerk (fietsknooppunten) in de provincie Utrecht is ruim 13 jaar oud. Een groot deel van de bewegwijzering heeft inmiddels het einde van de levensduur bereikt en moet worden vervangen. Dit is een goed moment om het gehele provinciale routenetwerk tegen het licht te houden en te onderzoeken waar kansen en mogelijkheden liggen voor verbetering.
Fietsroutenetwerken zijn niet statisch. De omgeving verandert waardoor knelpunten of juist kansen ontstaan (denk aan nieuwe woonwijken, fietspaden of bezienswaardigheden). Ook is het stroomlijnen van verschillende groepen gebruikers en het spreiden van recreatieve druk van belang.
Verkenning kansen voor verbetering
De provincie Utrecht (domeinen mobiliteit en recreatie) en het Routebureau Utrecht hebben adviesbureau Witteveen+Bos gevraagd in het najaar van 2021 een verkenning uit te voeren voor een upgrade/revisie van de bewegwijzering van het fietsroutenetwerk in de provincie Utrecht. Zij zijn, na een inventarisatie van bestaande data en kwaliteitseisen, in gesprek gegaan met gemeenten, terreinbeherende organisaties, landgoedeigenaren en landelijke fietsorganisaties. Ter ondersteuning is een online omgeving ingericht, waarmee suggesties voor verbetering rechtstreeks op de kaart zijn ingevoerd.
Kaart ontwerp fietsroutenetwerk
Begin 2022 is de overzichtskaart met kansen voor aanpassing van de routes opgeleverd, inclusief een advies voor de vervolgaanpak met een doorrekening van de benodigde investering voor de revisie. De verkenning is in maart 2022 door het bestuurlijk overleg van het Routebureau Utrecht vastgesteld.
Begin 2023 gaat de realisatiefase van het project van start, onder leiding van de provincie Utrecht en met begeleiding door het Routebureau Utrecht. Het project wordt uitgevoerd door hetzelfde projectteam als de realisatie van het wandelroutenetwerk Utrecht-oost.