Revisie Wandelroutenetwerk Utrecht-west

Wandelen is een populaire vrijetijdsbesteding en de provincie Utrecht heeft de wandelaar veel mooie wandelroutes te bieden. Een eenduidig en duidelijk bewegwijzerd wandelnetwerk stimuleert het wandelen en zorgt ervoor dat bezoekers en inwoners gemakkelijker de omgeving gaan verkennen. Dit draagt bij aan de gezondheid, de leefomgeving en de lokale economie. Een duidelijke wandelstructuur biedt bovendien sturing aan bezoekersstromen en kan hiermee bijdragen aan duurzame spreiding en balans in de natuurgebieden.

Wandelen via knooppunten

Het wandelroutenetwerk verbindt met eenduidige bewegwijzering (op basis van knooppunten) routes via bestaande wandelpaden aan elkaar. Sinds 2014 zijn op deze wijze wandelnetwerken aangelegd in het Groene Hart, Utrecht-midden, Vijfheerenlanden en de Kromme Rijnstreek. Met de realisatie van het nieuwe wandelroutenetwerk op de Utrechtse Heuvelrug, in regio Amersfoort en de Gelderse vallei ligt er zelfs een aaneengesloten, provincie dekkend netwerk van ruim 2.800 km aan verbonden wandelverbindingen.

Revisie wandelroutenetwerk

De bewegwijzering van de eerste netwerken in Utrecht-west is echter verouderd en moet op termijn worden vervangen. Deze revisie begint met een uitgebreide verkenning van kansen en knelpunten en een herontwerp van het wandelroutenetwerk.

Samen met gemeenten, terreinbeherende organisaties (Staatsbosbeheer, Utrecht Landschap en Natuurmonumenten), particuliere grondeigenaren en wandelorganisaties (o.a. Wandelnet en landschap Erfgoed Utrecht) bekijken we de knelpunten, ontbrekende wandelverbindingen en kansen voor verbetering van het wandelnetwerk. Ook worden aansluitingen afgestemd met naastgelegen provincies.

In 2024 starten we een verkenning voor de revisie en verbetering van het wandelroutenetwerk Utrecht-west.

Vriendinnen wandelen in de herfst in het Groene Hart