Wandelnetwerk Kromme Rijnstreek officieel geopend

Ruim 500 kilometer aaneengesloten wandelpaden in ‘het buiten van Utrecht’

Een jaar na het slaan van de eerste routepaal is het wandelnetwerk Kromme Rijnstreek op woensdag 14 oktober officieel geopend. Gedeputeerde Arne Schaddelee van provincie Utrecht, voorzitter Johan van Everdingen van recreatieschap Stichtse Groenlanden en de wethouders van alle betrokken gemeenten verrichten gezamenlijk via een online bijeenkomst de openingshandeling.

Het nieuwe wandelroutenetwerk verbindt met 438 wandelknooppunten ruim 500 kilometer aan recreatieve wandelpaden in de gemeenten Bunnik, De Bilt, Houten, Nieuwegein, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Zeist. Hiermee wordt het bestaande wandelnetwerk in de provincie uitgebreid tot een netwerk van meer dan 1.600 kilometer.

De mooiste plekjes verbonden

In het voorjaar van 2019 hebben het recreatieschap, de gemeenten en de provincie Utrecht de handen ineengeslagen. Dit was de start van de realisatie van het nieuwe wandelnetwerk. Recreatie Midden-Nederland, uitvoeringsorganisatie voor het recreatieschap, coördineerde de aanleg van het wandelnetwerk. Provincie Utrecht neemt een groot deel van de uitvoeringskosten voor haar rekening. De deelnemende gemeenten zorgen voor de overige financiering, alsmede voor het toekomstig onderhoud uitgevoerd door het Routebureau Utrecht. Afgelopen zomer werd, na enige vertraging door de Coronacrisis, de bewegwijzering door Folkersma – Routing en Sign in de regio geplaatst.

Het nieuwe wandelroutenetwerk verbindt natuur- en recreatiegebieden, bezienswaardigheden en de mooiste wandelpaden met elkaar. Hierbij is er zowel aandacht  voor kleinere ommetjes in de buurt van dorpen en steden, als voor langere wandelingen waarbij je een groter gebied verkent. Ook het beroemde Kromme Rijnpad is in het netwerk opgenomen.

Wandelen langs knooppunten

Een wandelroutenetwerk bestaat uit knooppunten, die met elkaar zijn verbonden; een beproefd landelijk systeem. De knooppunten zijn op palen aangegeven en markeringsbordjes wijzen je de weg. Op informatiepanelen onderweg staat tevens een wandelkaart van de omgeving. Alle wandelmogelijkheden, een routeplanner en diverse thematische wandelroutes zijn te vinden op RoutesinUtrecht.nl/krommerijnstreek.

Wandelroutenetwerk Kromme Rijnstreek

Wandelnetwerken in Utrecht

De Utrechtse wandelroutenetwerken zijn het resultaat van een jarenlange samenwerking  tussen provincie Utrecht, recreatieschappen, gemeenten, grondeigenaren, terreinbeheerders, wandelorganisaties en talloze vrijwilligers. De ambitie is om komende periode te komen tot één aaneengesloten wandelroutenetwerk in de hele provincie Utrecht. Dit versterkt het recreatief hoofdnetwerk en biedt kansen voor route gebonden buitenrecreatie.