La Vuelta Holanda enorm succes voor provincie Utrecht

La Vuelta Holanda 2022

Het weekend van 19-21 augustus 2022 stond in het teken van La Vuelta, de Spaanse wielerwedstrijd waarvan de eerste drie etappes dit jaar in Nederland plaatsvonden. De provincies Utrecht en Noord-Brabant en de doorkomstgemeenten vormden het podium voor dit unieke en goedbezochte sportevenement. La Vuelta Holanda was daarmee een enorm succes voor de provincie Utrecht.

La Vuelta Holanda feest in Utrecht

Het feest begon al op donderdag 18 augustus met de ploegenpresentaties in Utrecht. De opkomst van wielerfans en andere geïnteresseerden was enorm. Na speeches van burgemeester Sharon Dijksma en Vuelta-directeur, Javier Guillén, kwamen de ploegen één voor één via Hoog Catharijne het plein en podium opgereden, waarna zij per team in een sloep over de Utrechtse grachten de toegestroomde menigte toezwaaiden.

Etappe 1: ploegentijdrit door Utrecht

De ploegentijdrit op vrijdag 19 augustus was al net zo’n groot feest. Die avond reden de ploegen een parcours van ruim 23 kilometer met start en finish op het Jaarbeursplein. De stad was zowel door de organisatie als bewoners prachtig versierd. Bomen waren ingepakt met rode Vuelta-linten en overal hingen ballonnen en vlaggetjes. Langs de gehele route stonden naar schatting zo’n 260.000 fans de wielrenners toe te juichen. De ploegentijdrit had een zinderende finale, waarbij de Nederlandse Jumbo-Visma ploeg als snelste over de eindstreep kwam, met een voorsprong van maar liefst 13 seconden op de nummer twee.

Sprint over de landingsbaan vliegbasis Soesterberg tijdens La Vuelta Holanda

Etappe 2: over de Utrechtse Heuvelrug

Op zaterdag 20 augustus was het dan eindelijk tijd om ook de provincie Utrecht te verkennen. Het peloton komt die dag bij Rhenen onze provincie binnen. Het mooie weer is terug te zien aan het publiek dat in grote getale langs de route aanwezig was. Zo’n 375.000 mensen waren live aanwezig om het peloton van dichtbij voorbij te zien razen. De Amerongse Berg en vliegbasis Soesterberg waren de hoogtepunten tijdens deze etappe.

Provincie Utrecht in beeld bij NOS tijdens La Vuelta Holanda

Provincie Utrecht in beeld

Naast een geslaagd wielerevenement is het ook gelukt de provincie Utrecht goed in beeld te brengen. Gedurende de Vuelta hebben een klein miljoen mensen hun weg langs het parcours weten te vinden. Ook waren de kijkcijfers op televisie boven verwachting hoog. Alleen al op NOS sport hebben 3,6 miljoen mensen naar de Vuelta gekeken. En daar komen de kijkcijfers van Eurosport en het Spaanse Sporza nog bij. Vanuit de lucht werd onze provincie mooi in beeld gebracht. Beelden van culturele en natuurlijke erfgoederen als huis Doorn, de Utrechtse Heuvelrug, kasteel Amerongen en het Henschotermeer gingen de hele wereld over.

Mirjam Sterk, gedeputeerde van de provincie Utrecht: “La Vuelta Holanda heeft echt alle verwachtingen overtroffen. Geweldig dat zoveel mensen langs de kant stonden om de renners aan te moedigen om er op die manier met elkaar een sportief en feestelijk evenement van te maken. De beelden van onze mooie provincie gingen de hele wereld over en daar ben ik uiteraard hartstikke blij mee. Maar het allermooist vind ik misschien nog wel om te zien hoe sport verbindt, want met de tientallen activiteiten die in aanloop naar de Vuelta zijn georganiseerd, hebben we een hoop mensen bij elkaar gebracht.”

Grote betrokkenheid regio

In aanloop naar de Vuelta was de betrokkenheid vanuit de Utrechtse regio groot. Gemeenten, ondernemers en sportverenigingen hebben in de 100 dagen naar aanloop van het startschot op 19 augustus een veelvoud aan sportieve, culturele en muzikale evenementen georganiseerd. Ook dit heeft geresulteerd in meer zichtbaarheid en betrokkenheid in de regio.


Vuelta fietsroutes

Zelf op de ‘gewone’ fiets nog nagenieten? Op routesinutrecht.nl/vuelta vind je recreatieve fietsroutes die je via de fietsknooppunten op diverse locaties van het Vuelta parcours brengen. Veel fietsplezier!


Aftermovie