Fietsregio Utrecht scoort 4,5 van de 5 sterren

Utrecht mag zich met recht ‘fietsregio’ noemen volgens de Kwaliteitsmonitor 2019 van het Fietsplatform. Middels de Kwaliteitsmonitor onderzoekt het Fietsplatform de kwaliteit van het recreatieve aanbod voor fietsers per regio en daaruit blijkt dat de provincie Utrecht 4,5 van de 5 sterren scoort. De kwaliteit van het fietsroutenetwerk in Utrecht zet daarmee de stijgende lijn voort en blijft ook de komende jaren belangrijk speerpunt van het Routebureau Utrecht.

Kwaliteitsmonitor: vergelijkend onderzoek recreatief fietsen

Fietsregio's in NederlandNieuwe cijfers laten zien dat we een fietsland zijn en blijven: Nederlanders maken jaarlijks 191 miljoen recreatieve fietstochten, daarnaast gaan we circa 1,1 miljoen keer op fietsvakantie in eigen land. Bijna 34.000 kilometer aan knooppuntroutes ligt voor ons klaar.  Toch verschilt de kwaliteit van het recreatieve aanbod voor de fietsers per provincie. Voor de maximale vijf-sterrenbehandeling kunnen fietsers het beste naar Friesland of Zeeland, zo blijkt uit de Kwaliteitsmonitor 2019. Utrecht scoort samen met Noord-Brabant, Limburg, Drenthe en Gelderland 4,5 van de 5 sterren en mag zich dus een echte fietsregio noemen.

Eric Nijland, directeur van het Fietsplatform: “Investeren in goede recreatieve voorzieningen betaalt zich niet alleen uit in een goede beoordeling, maar het draagt ook bij aan een prettige leef- en verblijfsomgeving. Ook stimuleert het de vrijetijdseconomie. Nederlanders geven jaarlijks in totaal circa 2,4 miljard euro uit aan recreatief fietsen en fietsvakanties in eigen land, waarvan de helft onderweg in de regio wordt gespendeerd.”

Bekijk hier alle resultaten in een overzichtstabel.

Over de kwaliteitsmonitor

fietsroutenetwerkHet Fietsplatform, het landelijke kennis- en coördinatiepunt voor het recreatieve fietsen, voerde de Kwaliteitsmonitor ook al uit in 2012, 2013, 2015 & 2017. Het landelijk onderzoek is een effectief instrument gebleken voor het stimuleren van kwaliteitsbehoud en -verbetering van het recreatieve fietsaanbod. Provincies zijn net als eerdere jaren beoordeeld op de kwaliteit en de randvoorwaarden van het routenetwerk (knooppunt- en LF-routes). Overijssel heeft als enige provincie niet meegewerkt aan het onderzoek.

Nieuw in de kwaliteitsmonitor dit jaar is de mogelijkheid ook halve sterren mee te nemen in de beoordeling. Door te werken met halve sterren wordt er meer onderscheid zichtbaar in de kwaliteit tussen de diverse regio’s. Daarnaast ligt er meer nadruk op beïnvloedbare aspecten en minder op subjectieve criteria als het landschap. Ook de vindbaarheid voor de fietsers van routeinformatie heeft een plek gekregen in het onderzoek.

Lees meer over de kwaliteitsmonitor en het volledige persbericht.